在中考即将来临之际,中考英语单项选择考查的是学生对词汇的理解,这是学生容易出错的题目。为此高分网中考网小编整理了20道单选易错题,希望对2015年中考生有帮助!

1. I’m going to look for another job ________ the company offers me more money.

A. after

B. unless

C. when

D. for

答案: B ( 选择其它三项的同学要注意语境, 这里是指除非公司给我更多工资,否则我就要找其它工作。)

2. Don’t hurry. The bus won’t start ________ everybody gets on.

A. since

B. as

C. until

D. when

答案: C (选择D的同学要注意前面是否定。)

3.Please show me ____to send an e-mail, John. It’s the first time for me to do it.

A. how

B. what

C. when

D. where

答案:A (选择C的同学要注意认真看题,这里的time不是时间,而是指第一次)

4. I wonder ________ they finished so many different jobs in such a short time.

A. why

B. how

C. when

D. where

答案:B (选择A的同学要注意语境,这里指他们怎么能在如此短的时间里完成如此多的困难的工作。)

5.______ the maths problem is difficult, I’ll try very hard to work it out.

A. Though

B. When

C. Before

D. After

答案:A (选择B的同学要注意语境。不能说当题目难的时候,我将努力。而是说尽管题目难,但我将努力解决。)

6. The accident took place ________ a cold February evening.

A. on

B. in

C. at

D. for

答案:A (选择B的同学要注意,在特指的早上、下午、晚上,不用in要用on)

7.Jane said she would come here ________ 9:00 and 9:30 tomorrow morning.

A. from

B. at

C. between

D. around

答案: C (选择B的同学没有把体看完整; 选择A的同学没有注意到from…to…的搭配。)

8. Must I finish it now?-- No, you ________。

A. mustn’t

B. needn’t

C. can’t

D. shouldn’t

答案: B (选择A的同学要注意mustn’t意思指不允许, needn’t指的是不必要。)

9. Though it’s cloudy now, it _________ get sunny later.

A. can

B. may

C. must

D. need

答案: B ( 选C的同学要注意语境, 这里强调过些时候也许会晴天, 表示推测性。)

10. It is in the library, you _______ talk loudly.

A. may not

B. can’t

C. needn’t

D. mustn’t

答案: D ( 选择B的同学要注意中文的干扰。can’t表示不能够。)

11. ------- I called you last night but no one answered the phone.

------- I ________ dinner with my friends in the restaurant.

A. have

B. had

C. was having

D. have had

答案:C (选择B和D的同学要注意分析语境。这里指我当时正在和朋友在饭馆吃饭。)

12. If you have lost a library book, you have to _________ it.

A. find out

B. look after

C. pay for

D. take care

答案:C (选择A的同学要注意语境)

13. He will call me as soon as he _________ the city.

A. reaches

B. reached

C. will reach

D. is reaching

答案:A (选择B的同学要注意主将从先)

14. The pen _________ him ten yuan.

A. paid

B. cost

C. took

D. spent

答案:B (选择C的同学要注意took通常用在时间上;选择A和D的同学要注意,这里的主语是物品,因此不能用paid 和spent)

15. The train _________ for twenty minutes.

A. left

B. has left

C. is leaving

D. has been away

答案:D (选择B的同学要注意,当用完成时表示持续动作时,要选择可持续动词,不要用瞬间动词。)

16. ----How many books _____ they ________?

---- Five. But they haven’t finished reading even one.

A. did…borrow

B. had…borrowed

C. will…borrow

D. do…borrow

答案:A (选择B的同学要注意,这里只是问过去发生的一件事,并不是过去时间之前发生的。)

17. Why did the policeman stop us? -- He told us not _______ so fast in this street.

A. drive

B. driving

C. to drive

D. drove

答案:C (这里考查的是tell sb. not to do sth.)

18. The population of the world in 20th century became very much _________ than that in 19th

A. bigger

B. larger

C. greater

D. more

答案: B.(选择其它三项的同学要注意population的固定搭配是large)

19. The magazines are ________ easy that the children can read them well.

A. such

B. so

C. too

D. very

答案: B (选择A的同学要注意easy是形容词,要用so…that, 而不用such…that)

20. I think basketball is _______。 I like to watch it.

A. boring

B. bored

C. exciting

D. excited

答案:C (选择D的同学要注意basketball本身很令人激动,excited表示被什么所感染而激动。)